Arquitectura Viva
Sunday, September 15, 2019
19/08/2019

Magén Arquitectos, Arcosur Preschool in Zaragoza

 
The neighborhood of Arcosur is the first residential expansion towards the south of Zaragoza. The building is located on one of the structuring axes of the area, and it is the first public facility completed there, so these two aspects together give the building a particularly important urban dimension. The area is still under development, so though the urban program is completed, the overall image appears to be closer to the territorial scale of the city edges than to the density of the residential fabric foreseen.

The absence of urban references gives the project design a certain autonomy based on its functional conditions and on the dual attention to the domestic scale of the child and to the public scale of the intervention. The objective is to transform a harsh site into an inhabitable space, creating a place that adapts to children, built with their own geometric, volumetric, and spatial references.

The school program – including dining room – arranges nine rooms around the main playground. Along the perimeter of the building, between the volume and the streets around it, long courtyards bring light and ventilation into all the spaces and circulation areas, spanning the different heights of the terrain. Both the central courtyard and that of access are defined by a perimeter porch with a sloping roof, a sort of impluvium, which creates an intermediate space to shelter and connect the different exits and accesses.

Addressing the educational program and the building schedule, the construction is systematized from a rectangular module of 9 x 7.2 meters with an area of 60 square meters. The volume rises along one of the corners to improve lighting and acoustics in the classrooms with a sloping, phonoabsorbent ceiling, with a skylight-window at the highest point to distribute light evenly. Besides, the opposite position of the openings favors cross ventilation. The volumetric section of the classrooms extends like a skylight to the main spaces of the program: psychomotricity room and dining room. On the outside, the building is characterized by the presence of these metallic volumes over the roof surface, and by the contrast between the striated concrete panel finish onto the street and the timber stratified panels towards the interior courtyards. The use of different textures for the courtyard pavements is meant to enhance the child’s learning experience.
AV Monografías 216 - VO TRONG NGHIA AV Monographs
analyzes in each issue a theme related to a city, a country, a tendency or an architect, with articles by leading specialists complemented by commentary on works and projects illustrated in detail. Published bilingually, with Spanish and English texts placed side by side.
Arquitectura Viva 216 - E2A Arquitectura Viva
covers current topics, taking stock of recent trends in set sections: cover story, works and projects, art and culture, books, technique and innovation. From 2013 on, monthly and bilingual, with Spanish and English texts printed side by side.
AV Proyectos 93 - SERGISON BATES AV Proyectos
is the third member of the AV family: a bilingual publication essentially focussed on design projects (with special attention on competitions and construction details), heretofore only laterally dealt with in the other two magazines.
;
Editorial Arquitectura Viva SL - Calle de Aniceto Marinas, 32 - E-28008 Madrid, España - Ph: (+34) 915 487 317 - Fax: (+34) 915 488 191 - AV@ArquitecturaViva.com - Latest News in RSS